Lubicie piec ciasta? Ja uwielbiam. Jeśli wy także, to może marzy wam się kuchnia z pełnym wyposażeniem dla ciastkarza? Oczywiście z domu nie zrobimy sobie profesjonalnej ciastkarni, ale możemy zadbać o niektóre szczegóły wyposażenia, które ułatwią nam spełnianie się w pasji pieczenia ciast i przygotowywania różnych deserów.
Planując urządzanie nowej kuchni, pomyślcie o dużym blacie, który ułatwi wam wałkowanie ciast kruchych. Na małym blacie trzeba bardzo uważać, żeby czegoś nie zrzucić podczas wałkowania. Do tej czynności potrzeba jednak trochę miejsca. Dobrze jest zrobić taki blat na środku, nie umieszczając w nim zlewu, tylko zostawiając całą przestrzeń do pracy. Może to wyglądać na przykład tak:
Do wałkowania ciast najlepiej kupcie matę silikonową, Sprawdza się dużo lepiej niż tradycyjna stolnica ponieważ zajmuje mniej miejsca (można ją zwinąć w rulon) i łatwo ją umyć. Poz tym łatwo się na niej wałkuje, nawet z małą ilością mąki, bo ciasto się nie przykleja. Do tego można dokupić też wałek z podobnego materiału.
Zaopatrzcie się również w duży, dobrej jakości piekarnik. Najlepiej, aby był z funkcją parową. Przydaję się ona, ponieważ niektóre ciasta potrzebują większej wilgotności przy pieczeniu.
Warto kupić sobie też dobry robot kuchenny. Odradzam popularne roboty takie jak ten:
Nie ubijają one dobrze masy, trzeba nimi pracować znacznie dłużej, żeby uzyskać dobry efekt. Najlepiej sprawdza się profesjonalny sprzęt taki jak ten:
Oczywiście to był żart ;). W domowej kuchni nie ma miejsca na coś takiego. Na szczęście w sklepach dostępne są roboty dużo mniejsze ale z podobnym rodzajem mieszadeł. Na przykład roboty KITCHEDAID lub KENWOOD. Są one droższe, ale naprawdę przyjemnie się nimi pracuje. Jeśli często pieczecie, to warto wydać trochę więcej na ten sprzęt. Wyglądają one mniej więcej tak:
Na koniec kilka zdjęć ze słodkościami. Może zrobię wam smaka i nabierzecie chęci, by dzisiaj coś upiec.