Jak lepiej się odżywiać?

Przykładamy co raz większą wagę do tego, by zdrowiej żyć. Powstają co raz to kolejne poradniki, blogi i filmy, które zachęcają do aktywnego i zdrowego trybu życia. Ogromną rolę w tym pełni zdrowa żywność.

Naturalne, ekologiczne warzywa

Zdrowe, naturalne warzywa

Wiele osób nie jest nawet świadomych tego, jak uboga w wartości odżywcze bywa żywność kupowana w popularnych sklepach. Niestety świat reklamy ma ogromny wpływ na nasze zwyczaje żywieniowe. Wiele osób kupując produkty spożywcze kieruje się głównie ich ceną, a nie jakością. Natomiast okazuje się, że można utrzymywać prawidłową wagę ciała, spożywać wystarczającą ilość kalorii, przy jednoczesnym niedożywieniu organizmu. Nasze ciało nieustannie się odbudowuje. Naukowcy oszacowali, że w ciągu kilku lat praktycznie w całości się ono regeneruje. Aby proces ten mógł przebiegać prawidłowo, należy organizmowi regularnie dostarczać nie tylko jako takie kalorie, ale także odpowiedni budulec, którym jest nie tylko białko, węglowodany, tłuszcze czy cukry, ale mnóstwo minerałów czy witamin. Nowe technologie pozwalające na szybsze produkowanie żywności niestety skutkują także tym, że wytwarzane produkty są ubogie pod względem zawartości składników odżywczych. Dlatego wiele osób jest zdania, że zamiast kupować co raz to kolejne suplementy diety lepiej jest niejednokrotnie ‚zainwestować’ w zdrową, naturalną i ekologiczną żywność. Jak wykazało wiele przeprowadzanych badań różnica w wartościach odżywczych produktów wytwarzanych za pomocą nowoczesnych technologii, a tymi naturalnymi bywa nawet kilkukrotna. Sprawa nabiera znaczenia tym bardziej, gdy prowadzimy aktywny fizycznie tryb życia.

Zdrowa żywność – dlaczego droższa?

Wiele osób unika kupowania tzw. zdrowej żywności, bo uważa, że kosztuje ona zbyt wiele, a sami producenci mogą łatwo oszukać klientów dostarczając produkt niekoniecznie spełniający ich oczekiwania. Niestety prawda jest taka, że wytworzenie żywności naturalnymi, tradycyjnymi metodami jest po prostu bardziej czasochłonne oraz wymaga większej powierzchni ziemi pod uprawę, a to musi się po prostu przełożyć na koszty produkcji. Podczas ekologicznych upraw nie stosuje się sztucznych nawozów, czy oprysków zabezpieczających przed chorobami, co także podwyższa ich koszt. Wiele osób czytając o pozytywnym wpływie zdrowej żywności decyduje się na uwzględnianie jej podczas dokonywania zwyczajowych zakupów. To czym się odżywiamy ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Oczywiście tego pozytywnego wpływu możemy szybko nie zauważyć, ale na pewno nasz organizm doceni to, że regularnie otrzymuje dużo więcej cennego budulca.


Zdrowa żywność Lublin


https://staropolskagaleriasmaku.pl/